აჭარული ლობიანი
14:08:11     15-12-2016
რეცეპტის ინგრედიენტები(მზადდება 4 ლობიანი):
ცომისათვის:
- 1 კგ. ფქვილი
- 300 მლ. წყალი ან რძე
- 1 კვერცხი
- 1 სუფრის კოვზი საფუარი
- 1 ჩაის კოვზი შაქარი
- 1 ჩაის კოვზი მარილი
- 600 გრ. ლობიო
- 100 გრ. კარაქი
- 3–4 დაფნის ფოთოლი
- მარილი გემოვნებით
ლობიოს მომზადება:1. მოხარშვამდე გააჩერეთ ლობიო ცივ წყალში 2 საათით. წყალი გადაწურეთ, დაუმატეთ დაფნის ფოთლები და 2 ლიტრი წყალი.2. ხარშეთ საშუალო ტემპერატურაზე ლობიოს დარბილებამდე, შემდეგ კი წყალი მთლიანად გადმოწურეთ .3. მოხარშული ლობიო გადმოიტანეთ ჯამში და დაუმატეთ მარილი და 100 გრ. კარაქი.4. ლობიო და კარაქი კარგად დასრისეთ, სანამ არ პიურეს არ დაემსგავსება.5. მოაყარეთ ფქვილი სამუშაო ხის დაფას და ცომი გამოყენებამდე გადაზილეთ. გააჩერეთ 10 წუთით.6. გაყავით ცომი 4 ნაწილად და თითოეული ნაწილი ხელითვე დაამრგვალეთ.7. გააბრტელეთ თითოეული ნაწილი და მიეცით ოვალური ფორმა.8. ლობიოს მეოთხედი მოათავსეთ ცომის შუაგულში და ცომი ყველა მხრიდან გადმოკეცეთ.9. საცხობ ლანგარს მოაპნიეთ ცოტაოდენი ფქვილი, მოათავსეთ მასზე ლობიანი და შედგით წინასწარგახურებულ ღუმელში დაახლოებით 12 წუთით, მაღალ ტემპერატურაზე.მიირთვით ცხელი, წიწაკის მწნილთან ერთად!